Två kreativa och matälskande personer, en är från Arboga och den andra från Katalonien, nu har de slagits sig ner i byn Hällne söder om Myrviken och de stortrivs.

oviken-AnnaOchOliver-1280-bild2

Anna är från Arboga och är Oliver från spanska Katalonien, de möttes i österrikiska St. Anton och nu bor de i ett gult hus med utsikt över Storsjön och Oviksfjällen. Huset ligger i Hällne några kilometer söder om Myrviken.
– Vi valde mellan att bosätta oss i Spanien eller i Sverige, valet föll på Sverige eftersom att vi tror att det finns större möjligheter att få ett gott liv här i Sverige, säger Oliver
– Vi tittade först i mina hemtrakter i Västmanland men det kändes inte som att vi skulle trivas där, säger Anna.
– Jag är uppvuxen i en by uppe i Pyrenéerna och jag skulle nog bli väldigt olycklig om jag inte hade nära till fjällen, även om det inte är sammas sak som hemma så är det tillräckligt för mig, säger Oliver som älskar att åka skidor och då helst i orörd terräng.

Anna och Oliver köpte huset i Hällne sommaren 2014 och de ångrar inte sitt beslut för en ända sekund.
– Hällne är den bästa byn i Oviken, säger Anna skrattandes och fortsätter:
– Alla grannar är helt fantastiska, de hjälper till och verkar verkligen tycka att det är roligt att vi flyttat hit. När vi var nyinflyttade och saknade de mesta som en behöver för att bo i ett hus var det många som lånade ut saker till oss.
– Det första vi fastnade för var platsen med dess storslagna vy, vi hade tittat på ett tiotal hus innan men här kändes det rätt, säger Oliver.
– Första året fokuserade vi mycket på att göra de stora renoveringarna såsom dränering och målning. Nu ska vi lägga lite tid här inne och på att iordningställa ladugården där Oliver har planer, berättar Anna.
– Vi ska bygga om ladugården så att jag får en egen ateljé och kontor. Som konstnär behöver jag någonstans där jag kan arbeta. Mitt skapande har många olika inriktningar men just nu arbetar jag med att skapa lampor av gamla bruksföremål, säger Oliver som själv växte upp i ett hem där kreativiteten flödade.
– Mina föräldrar har sedan jag var liten drivit ett konstnärshotell dit målare, författare, musiker och andra har kommit för att arbeta under en period. Det har helt klart format mig och konsten är tillsammans offpistskidåkning och mat mina stora passioner. Jag har förmånen att gå jobba med både konst och mat, bredvid mitt konstnärskap arbetar jag på Ovikens Ost.
När vi är och hälsar på Anna och Oliver på deras lilla gård i Hällne har de besök av Olivers bror, även han är konstnär och arbetar med skulptur. Under hans vistelse ska de både bröderna planera för ateljén som de under perioder ska nyttja tillsammans. Det finns också planer på att få till ett utrymme där de själva och andra konstnärer kan ställa ut.

Anna arbetar i Östersund, hon har precis börjat på ett nytt jobb som samordnare på ett företag som säljer it-tjänster till restaurangbranschen, tidigare har hon bland annat varit restaurangchef på Stat i Östersund.
– Jag har jobbat i restaurangbranschen länge, jag har drivit egen restaurang och varit anställd, nu kände jag att jag ville göra något nytt. Med åren har jag med och mer intresserat mig för det administrativa i företagandet och nu är det mitt nya spår, säger Anna som även hon ägnar mycket tid åt kreativa göromål som matlagning och lapptäckessömnad.
Trots att det kan kännas som att Hällne ligger bra bit från världens centrum så är både Anna och Oliver väldigt nöjda med läget och att det faktiskt bara är 45 minuter till Östersunds flygplats och porten till världen.
– Där jag växte upp hade vi tre timmars körning till närmsta flygplats, här är det 45 minuter, säger Oliver.
– Själv så busspendlar jag in till stan, det går jättebra och är väldigt bekvämt, säger Anna.
Vad är då det bästa med att bo i Oviken?
– Det är så mycket, vi har verkligen slagits av hur nära det är till allt, det man behöver finns här. Sen är människorna fantastiska, både jag och Oliver är entreprenörssjälar och det känns verkligen som att det finns plats för sådana som oss här. Det finns en härlig drivkraft hos människor, säger Anna och Oliver flikar även in att läget är bra för skidåkning:
– Skidåkningen i Gräftåvallen är kanske inte så utmanande men det är inte alls långt till varken Vemdalen, Åre eller Bydalsfjällen, det gillar jag.

annaocholiver-lampa