Västnor, Vestan Ar betyder bebyggelsen västan, dvs väster om ån. Namngivningen tyder på att byn är namngiven från Hallom och således är yngre än Hallom.
Västnors kvarn brann 1942 och berättelsen säger att den tändes på av en snurrig gubbe. Intill kvarnen fanns en affär i det gula Bergkvisthuset. Kvarnen har idag inbyggt garage, där det förr var stallplats för fyra hästar. Hade man med sig eget fika så kunde man få äta sitt fika i kvarnkammaren, även ta sig en tupplur om man kände för det, rummet hade ingen uppvärmning och var väldigt kall på vintern. Hade man inget fika gick man till caféet intill Västnors kvarn.
Västnor är belägen längs med Storsjön efter byn Hanabacken och sträcker sig ca 3km längs sjön med några hus på ovansidan väg 321. Det fanns ett par kor i varenda gård i byn och idag är det endast 2 gårdar kvar med kor varav en med mjölkleverans. Strax efter bron mot Hallom till fanns en såg, där tillverkades bland annat virke till den nya kyrkan i Oviken. Sedan 60-talet har det funnits en frisörsalong i byn, vilket varade i omkring 50år. Mitt i byn i huset Holmkvists, fanns ett väldigt stort hönshus med flera värpande hönor och försäljning av ägg. På gården fanns även ett jordgubbsland för självplockning. En rörmokare fanns i byn med sin bas i Hallom, han fick många arbeten i flera olika byar. I Petters finns fortfarande en lack och reparationsverkstad, den har funnits i 20år och som mest sysselsatt två personer. Idag finns en gård med travhästar och lite avel. Det finns en pigg 80åring som har i hela sitt liv bott i Västnor, hon har bott i Petters men år 1999 bytte hon hus med sin son och hans uppbyggda hus. Vilket endast var en sträcka på 50meter.( Den enda gången hon har varit borta från byn en längre tid var när hon gick hushållsskola i Ås för en sommar). Västnor har om sommaren en fin brygga med båtplatser och badmöjligheter.