Sol & bad, semester och sommarlov, varma vindar och svalkande glassar. På sommaren finns det tid att hitta på roliga aktiviteter. På sommaren får de flesta mer energi och lust att aktivera sig. Ta med familjen och åk längs fäbodvägen till Långbuan och ät våfflor bland getter och katter med barnen, fiska eller besök snilleriket.

Sväng loss på Fröjdholmen

Nöjesparken i Jämtland med sin 70-åriga historia erbjuder dans, pub, mat och dryck varma sommarkvällar. De senaste åren har festplatsen haft återkommande besök och rock’n’roll Brolle, men under åren har också Jerry Williams, Lill Babs och ett gäng andra stora artister uppträtt på scenen. Innanför den nybyggda entrén kommer danskvällarna att avlösa varandra från maj till september.

Plocka bär och svamp om sensommaren!

Att plocka bär och svamp är en rofylld naturupplevelse och gott att äta. Våra skogar erbjuder dig ett generöst utbud av bär som lingon, blåbär, hallon och hjortron. Våra gamla granskogar delar med sig av sina kantareller och andra svampsorter. Glöm inte att ta med dig gott fika som får dig och ditt sällskap att sätta er ner och ta en paus i skogen.

Bada i långgrunda Häggsåssjön

En riktigt fin sommardag kan det vara värt att åka till Häggsåssjön och ta ett dopp. Häggsåssjön är långgrund med sandbotten och här kan du bada, fiska och grilla vid någon av sjöns två grillplatser med en vacker fjällutsikt som fond. Badplatsen ligger på sjöns norra sida och fiskekort köper du på Fjällgården i Gräftåvallen. Det finns även möjlighet att hyra roddbåt.

Ovikenveckanovikenveckan

Ovikenveckan är av flera anledningar mycket speciell. Festivalen drivs helt och hållet av ideella krafter med god ekonomisk hjälp av lokala sponsorer och arrangemanget hålls alla udda år. Ovikenveckan erbjuder besökarna både musik, konst och teater i olika genrer. Dessutom lokal matkultur i form av de mycket uppskattade fäbodfrukostarna. Vi har genom åren erbjudit en blandning av lokala, nationella och internationella artister. Ovikens Kammarorkester, Ovikens körer och Ovikens Spelmanslag har alla haft en given plats i programmet. Dessutom många andra lokala musiker, sångare, skådespelare och konstnärer.

För mer information www.ovikenveckan.se

Fäbodfrukost

Under Ovikenveckan som arrangeras vart annat år, serveras den mycket populära fäbodfrukosten på Hembygdsgården vid Ovikens gamla kyrka. Du bjuds på kornmjölsgröt med lingonsylt och smöröga, ”tjuck”-mjölk, ”hemkärnat” smör, gammaldags messmör, vit och röd getost, grynost, ärtbröd och rökt sidfläsk, tunnbröd samt kaffe med rullrån. Rätterna tillreds av lokala råvaror och du kan även bjudas på live-musik!

Snilleriket

I Jämtland, vid Storsjöns södra ände hittar vi det som kallas Snilleriket. I området mellan Svenstavik och Oviken har minst 15 uppfinnare och andra snillen inom teknik, bildkonst, musik, samhällsdebatt och litteratur varit bosatta under kortare eller längre tider. För att hedra dem har det gjorts en sammanfattande broschyr och utställningar på fyra besöksställen i området. I Jämtland har ett flertal personer stigit fram med speciella begåvningar, revolutionärer, uppfinnare, industrialister, konstnärer, författare, musiker, fotografer. Vi känner igen namn som John Ericsson, Helge Palmcrantz, Georg Adelsparre, Jonas Stadling, Johan Tirén.

För mer information www.snilleriket.se

 

Ta en titt i Evenemangskalendern för aktuella aktiviteter!